Csíkszereda, Petőfi Sándor utca 4. szám, Hargita megye

Bérlők útmutatója

Albérlet keresés tippek

Milyen szempontokat tartsunk szem előtt, amikor kiadó ingatlant keresünk

   Az esetek többségében egy bérbe vett ingatlannál legalább egy évre kötünk szerződést, ami azt jelenti, hogy fontos jól választanunk és minden lehetőségnek alaposan utána járnunk. Ideiglenes otthont választva magunknak, érdemes szakértő véleményét/segítségét is kikérnünk és minden részletre odafigyelnünk.

   Az első talán legfontosabb szempont, a saját igényeink és céljaink kitűzése, még mielőtt lakásokat nézegetnénk. Mivel az ingatlan piac gyors, megeshet, hogy mikor már egy adott ingatlan fölött kellene döntenünk, még nem teljesen kirajzolódott a fejünkben, hogy mire is vágyunk, így nem tudunk időben dönteni. Érdemes egyszerre nem túl sok lakást megnéznünk, mivel lehetséges, hogy a folyamat során sok részletet elfelejtünk az előző ingatlanokról.
   Mielőtt bármit is bérbe vennénk, mindenképp személyesen nézzük meg az adott ingatlant, ne hagyatkozzunk kizárólag az interneten, újságokban megjelenő képekre. Bármennyire is szimpatikus lehet egy adott lakás a képekről, lehet, hogy személyesen más benyomást tesz majd ránk.

  Ha igazán jó elképzeléseink vannak a tökéletes lakásról, érdemes lefoglalnunk azt, amely minden szempontnak megfelel. Sok esetben késünk le lakásokról, ha időben nem jelezzük szándékaink. Ez nem kell, hogy sürgető érzéssel eltöltsön minket, csupán a jóra érdemes időben lecsapni.

   Gyakori, hogy a bérlők a lakás bérleti díját leszámítva nem érdeklődnek a lakásban előforduló további költségekről. Mivel havonta nem csak a bérleti díjat kell kifizetnünk, minden olyan kiadásról érdeklődjünk bátran, ami még a lakáshoz tartozik, legyen az fűtés vagy egyéb közös költség. Ez mind azért is fontos, mert csak így kaphatunk egy átfogó képet arról is, hogy érdemes lesz-e később egy szerződést is megkötnünk.

   Fontos szempont még ugyanakkor az ingatlan környéke, illetve fekvése, amiket szintén előre érdemes magunkban letisztáznunk és olyan lakásokat megnéznünk, ami az elvárásainknak megfelelő.

   Nem elég csupán szóban szerződnünk vagy egyéb megállapodásokat kötnünk, csakis megfelelő szerződést szabad aláírnunk. Hamar kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetünk, ha nem követjük a helyes jogi lépéseket. Csakis egy jogilag helytálló szerződés segítségével tudunk később bármit is kérni vagy változtatni. Ragaszkodjunk az érvényes bérleti szerződéshez, ne írjunk alá otthon előkészített, szerződésnek gondolt dokumentumokat.

   Megfelelő kiadó ingatlant keresni nehéz és stresszes időszaknak is bizonyulhat, viszont, ha türelemmel mérlegeljük a lehetőségeink és ehhez értő emberek segítségét, tanácsait is megfontoljuk, kellemes tapasztalattá is válhat.

Listák összehasonlítása

Összehasonlítás: