Csíkszereda, Petőfi Sándor utca 4. szám, Hargita megye

Mennyit ér az ingatlanom? Tippek az eladási ár meghatározásához

Eladó lakás Csíkszereda

Szeretnéd eladni a lakásodat, vagy egyszerűen kíváncsi vagy, mennyit ér az ingatlanod a jelen piaci helyzetben? Kipróbálhatod az online ingatlan értékbecslő kalkulátorok hadát, vagy kérheted ingatlanszakértő segítségét is, ha úgy érzed elvesztél a rengeteg szempont erdejében. 

Mennyit ér a lakásom? Mitől függ a becsült forgalmi érték?

Az értékmeghatározás sokkal összetettebb folyamat, mint amilyennek első látásra tűnik. Sokan úgy gondolják, elég hozzá a környékbeli eladott lakások áraiból kiindulni, de a helyzet ennél sajnos sokkal bonyolultabb. A négyzetméterár persze jó kapaszkodó, hogy hozzávetőlegesen hová lőhetjük be a piaci értéket, de ennél sokkal több szempontot kell figyelembe venni.

A Lokáció 

Nyilván egyértelműen nem mindegy, hogy a lakás a város központi részén található, vagy a város szélén. Hiába ugyanolyan állapotú két lakás, pár száz méternyi különbség teljesen eltérő értéket eredményezhet.

Az Ingatlan Típusa

Mindenki számára világos, hogy nem lehet összehasonlítani egy családi házat egy társasházi téglaépítésű lakással, sem egy panellakással, de még azonos típuson belül is lehetnek eltérések. Egy ablakos konyhával rendelkező panel például könnyebben eladható, mint egy ablak nélküli konyhás, ami az eladási árban is meg fog jelenni. Számtalan szempontot lehet mérlegelni, mivel minden ingatlan egyedi termék, így egy földszint lakás és egy ugyanabban az épületben található, vele megegyező állapotú emeleti lakás ára is különbözni fog. 

Ne feledkezzünk meg a komfortfokozatról sem, de az ingatlan állapota is meghatározó szempont. Felújítandó ingatlannál érdemes utánajárni, akár árajánlatot is bekérve, hogy mennyibe kerülne a tatarozás. Így már a potenciális vevő is belekalkulálhatja a vételárba a szükséges költségeket. Társasházi lakásnál fontos kérdés a ház állapota a homlokzattal, a lépcsőházzal, illetve a tetővel együtt. 

Az Ingatlan Értékbecslés Egyéb Paraméterei

Az ingatlaneladáshoz arra is szükséged lesz, hogy objektíven elemezd a lakás legfontosabb paramétereit, mint például

 • az alaprajzot, hogy van-e lehetőség átalakításokra;
 • a nyílászárók, a padló, a vezetékek, a csövek, a konyha, a fürdőszoba és a fűtésrendszer állapotát;
 • a kilátást, mivel egy tűzfalra néző lakás kevésbé vonzó, mint egy kertre néző vagy panorámás lakás;
 • a parkolási és a tömegközlekedési lehetőségeket;
 • az energetikai hatékonyságot;
 • a tájolást;
 • a lehetséges zajhatásokat (forgalom, környékbeli építkezések stb.);
 • van-e erkély, terasz, lodzsa, kertkapcsolat, légkondicionálás.

Az Ingatlan Értékbecslés Folyamata

Mennyit ér az ingatlanom? Ha nem tudod a választ, érdemes ingatlanszakértőhöz fordulnod. Mivel egy jó ingatlanközvetítő heti szinten ad el lakásokat, kiváló rálátása van az ingatlanpiacra, így sokkal pontosabban tudja megbecsülni egy ingatlan értékét. 

 • Egy jó szakember sokkal több adathoz fér hozzá. mint egy laikus, ráadásul nem befolyásolják az ingatlannal kapcsolatos érzelmek, így objektíven ad képet a lakás forgalmi értékéről. 
 • Rálátása van az aktuális eladási árakra, ismeri a piacot és a trendeket, sőt tanácsot is tud adni, hogy milyen felújításokat érdemes még elvégezni ahhoz, hogy jobb áron kelhessen el az ingatlan. 
 • Az ingatlan értékbecslés menete természetesen egy személyes felméréssel kezdődik, ahol a szakértő a látottak és az adatok alapján elemzést készít a lehetséges eladási árról, illetve javaslatokat tesz az értékesítési folyamattal kapcsolatban. 

A Banki Értékbecslés

Hitelfelvétel esetén minden esetben sor kerül értékbecslésre, amelynek során az értékbecslő megnézi a lakást, és megállapítja annak forgalmi, más néven piaci értékét. A banknak még ezen felül szüksége lesz a hitelbiztosítéki értékre is, ami a szakmában menekülési értékként is ismert. 

Az értékbecslő adatok és tények figyelembevételével végzi a munkáját a következő szempontok alapján:

 • az épület mérete és megközelíthetősége, 
 • az ingatlan kora, 
 • építésének módja és 
 • a kivitelezés minősége. 

Tekintetbe veszi még ezeken túlmenően a közművesítettséget, az ingatlan jogi helyzet és az aktuális piaci viszonyokat is. Jogszabály, illetve saját banki szabályzat határozza meg az adott pénzintézet számára, hogy az adott ingatlan milyen mértékben jelenthet fedezetet a hitel megítélésekor. 

Egy Ingatlankalkulátor Nyújthat Valós Segítséget?

Rengeteg részletes és kevésbé részletes ingatlan kalkulátort találhatsz a neten, amely néhány adat megadása után megbecsüli lakásod árát. Ha többet is kipróbálsz, látni fogod, hogy mindegyik eltérő számot fog mutatni. Minél több adatot adsz meg, elvileg annál pontosabb a saccolás, de tudnod kell, hogy az online ingatlan-értékbecslés valójában csak iránymutatást tud adni, egy kiindulási alapot, amiből elkezdheted a számolgatást. 

Értékbecslés Kalkulátor

Még két nagyon hasonló kaliberű lakás is számtalan apró jellemzőben eltérhet egymástól, ami kardinális különbséget hozhat az eladási árban. Mivel ezeket a nüanszokat nem tudjuk megadni az adatbevitel során, így egy kalkulátor képtelen mindent figyelembe venni a számítás során. 

Sajnos nem létezik egy általános képlet, amiből kikalkulálható a kívánt összeg, ezért is javasolt szakemberrel elvégeztetni a munkát, aki garantáltan képes belőni azt az árat, amit reálisan kaphatunk az eladó ingatlanért. 

Mennyit Ér Az Ingatlanom? Kérdezd Meg Az Otthonszakértőt!

Biztos a te fejedben is van egy összeg, hogy szerinted mennyit ér a lakásod. Vajon ez arányban áll a valósággal? Sokan hibásan azt veszik alapul, hogy mennyi pénzre van szükségük, vagy hogy a szomszéd lakás mennyiért cserélt gazdát. Esetleg érzelmi elfogultság miatt túlértékelik a lakás valamilyen sajátosságát. Ilyenkor jön jól egy objektív, szakértői szem, aki több száz ingatlant vizsgált már meg, így tárgyilagosan képes megállapítani a lakás előnyeit és hátrányait.

Következő bejegyzés

Bérlők útmutatója

Listák összehasonlítása

Összehasonlítás: