Csíkszereda, Petőfi Sándor utca 4. szám, Hargita megye

Lakás eladás menete: tippek és gyakori kérdések

Lakás eladás menete

Költözni készül, és szeretné eladni ingatlanát? Az otthon eladása nehéz időszak lehet, sok nehéz pillanattal és buktatóval. Otthonának eladása nem sétagalopp, de tippjeinkkel most már könnyebb lesz.

Készüljön fel az eladásra!

Ha az eladni kívánt ingatlan az otthona, valószínűleg erős érzelmi szálak kötik hozzá. Úgy gondolja, hogy nincs jobb lehetőség a környéken? Inkább kétszer annyiért hirdetnénk, mint egy hasonló otthont a szomszéd utcában?

Ha túlárazzuk az ingatlant, vagy nem igazán akarjuk eladni, akkor nagyon nehéz lesz eladni. Próbáljunk meg objektíven szemlélni, és engedjük el az ingatlant. Sokat segíthet, ha gondolatban megköszönjük a jó emlékeket, amiket a helyhez fűzünk.

Mérjük fel az ingatlanpiacot!

Tartsuk folyamatosan szemmel az ingatlanárakat. Keressünk néhány olyan házat a környéken, amely hasonló a miénkhez. Akár személyesen is meglátogathatjuk őket, és beszélhetünk a tulajdonossal.

Ha ismerjük az árakat, könnyebben el tudjuk tántorítani az alkudozó vevőket is. Megcáfolhatjuk az állításaikat, miszerint olcsóbban találtak hasonló ingatlant.

Megkérhetünk egy értékbecslőt is, hogy segítsen meghatározni a megfelelő árat.

Találjuk meg a vevőinket!

Legyünk tisztában azzal, hogy kik érdeklődnek leginkább az otthonunk iránt. Nem számít, hogy a városközpontban, egy csendes kerületben vagy vidéken van-e.

A hirdetés szövege, a csatorna és a személyes megtekintés módja a vevőtől függően eltérő lesz. Az otthona célközönségének tisztázása az egyik legfontosabb lépés az otthona eladásának folyamatában.

Hirdesse otthonát okosan!

Nyugodtan használjon hagyományos módszereket, és akasszon ki egy eladó táblát. Fontos azonban, hogy ingatlanát online is hirdesse.

Feltétlenül mellékeljen fényképeket a hirdetéséhez, mivel a jó minőségű képek valóban nagy érdeklődést kelthetnek.

A hirdetés szövegében emelje ki az előnyöket. Ha fiatalokat céloz meg, emelje ki a jó tömegközlekedési kapcsolatokat és a közelben lévő szórakozási lehetőségeket. Ha családokat céloz meg, emelje ki a játszóterek vagy az orvosi rendelő közelségét.

Lakás eladás menete: tippek és gyakori kérdések - 1

Dobjuk fel a lakást!

Jó ötlet, ha előkészítjük a lakást az eladásra. Takarítsuk ki és szabaduljunk meg a felesleges lomtalanítástól. Fontos az is, hogy a személyes tárgyakat ne legyenek szem előtt. Ha egy ingatlan rendezettnek, stílusosnak és tágasnak tűnik, könnyebb lesz beleszeretni.

Ingatlanközvetítővel együtt értékesítünk?

Ingatlanközvetítővel együtt vagy egyedül adjuk el? A válasz sok mindentől függ. Attól függ például, hogy mennyire jó szakembert találunk, mennyi tapasztalatunk van a lakáseladásban, vagy mennyi időnk van az eladással foglalkozni.

Ha tapasztalt ingatlanközvetítővel dolgozik, sokkal több embert érhet el, és az eladás is profibb lesz. Gondoljon a szép fotókra vagy egy mesterien kivitelezett hirdetésre, amire szakember nélkül nem biztos, hogy képes lenne. Sok esetben az ingatlanközvetítő még a bonyolult és fárasztó papírmunkától is megszabadít minket.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az ingatlanközvetítő nem ingyen dolgozik. A vételár 2-5%-ának megfelelő jutalékkal kell számolnunk.

Mielőtt szerződést kötünk egy ingatlanügynökkel, győződjünk meg arról, hogy megbízható és hozzáértő. Ha az ügynök az elején nem veszi fel a telefont, és mindig elfelejti visszahívni Önt, akkor később valószínűleg nem lesz lelkiismeretesebb. A legjobb, ha olyan szakembert választ, akit egy ismerőse ajánlott. Fontos, hogy ne kössön kizárólagos szerződést senkivel (kivéve, ha már van ügyfele, de akkor is csak nagyon rövid időre).

Ha van ideje és energiája az eladásra, akkor csinálhatja egyedül is. Kicsit fárasztó, de izgalmas a saját otthonodat eladni. Ha nincs időd az otthonoddal foglalkozni, és megengedheted magadnak egy ingatlanügynököt, akkor hajrá.

Hogyan kell bánni a potenciális vevőkkel?

Először is fontos, hogy nyugodt, barátságos légkört teremtsünk a lakásban. Tegyen rendet, szabaduljon meg a felesleges tárgyaktól, és tegye a szobákat minél világosabbá. Ha van kutyád, vidd el egy barátodhoz. Könnyen előfordulhat, hogy az érdeklődő fél a kutyáktól, és bármennyire is barátságos a háziállatod, kényelmetlenül fogja érezni magát a közeledben. Vannak kisgyermekeink? Inkább bízzuk őket valakinek a gondjaira. Így teljes figyelmünket az érdeklődőkre tudjuk fordítani.

Készüljünk fel az ügyfelek minden lehetséges kérdésére. Rossz benyomást kelt, ha nem tudjuk az alapvető információkat a lakásról. Fontos például, hogy ismerjük a lakás műszaki részleteit (gondoljunk a vezetékekre, a vízvezetékekre vagy a közművekre). Ha társasházban lakik, legyen meg a közös ügyintéző elérhetősége, és meséljen a lakóközösségről.

Ne csak morcosan válaszoljon az ügyfelek kérdéseire. Legyen barátságos, és igyekezzen kiemelni az ingatlan előnyeit, hiszen az első benyomás és az ingatlan bemutatása az egyik legfontosabb lépés az ingatlan eladási folyamatában. Egy kis kedvesség csodákra képes!

Listák összehasonlítása

Összehasonlítás: