Miercurea Ciuc, strada Petőfi Sándor nr. 4, județul Harghita

Cât valorează proprietatea mea? Sfaturi pentru determinarea prețului de vânzare - DanImob Agenție Imobiliară

Apartament de vânzare Miercurea Ciuc

Vreți să vă vindeți casa sau pur și simplu vă întrebați cât valorează proprietatea dvs. pe piața actuală? Puteți încerca o serie de calculatoare online de evaluare a proprietății sau puteți cere ajutorul unui expert imobiliar dacă vă simțiți pierdut într-o pădure de multe considerații. 

Cât valorează apartamentul meu? De ce depinde valoarea de piață estimată?

Definirea valorii este un proces mult mai complex decât ar putea părea la prima vedere. Mulți oameni cred că este la fel de simplu ca și cum ar fi să se uite la prețurile locuințelor vândute în zona lor, dar, din păcate, este mult mai complicat decât atât. Bineînțeles, prețul pe metru pătrat este un bun ghid pentru a stabili cu aproximație valoarea de piață, dar există mulți alți factori de luat în considerare.

Locația 

În mod clar, este diferit dacă locuința se află în centrul orașului sau la periferie. Chiar dacă două locuințe se află în aceeași stare, o diferență de câteva sute de metri poate duce la o valoare complet diferită.

Tipul de proprietate

Este clar pentru toată lumea că nu se poate compara o casă individuală cu un apartament construit din cărămidă într-un bloc de locuințe, nici cu un apartament într-un bloc de locuințe, dar chiar și în cadrul aceluiași tip de locuință pot exista diferențe. De exemplu, un prefabricat cu o bucătărie cu ferestre este mai ușor de vândut decât un prefabricat fără bucătărie cu ferestre, iar acest lucru se va reflecta în prețul de vânzare. Există mulți factori de luat în considerare, deoarece fiecare proprietate este un produs unic, astfel încât prețul unui apartament la parter și al unui apartament la etaj din aceeași clădire, în aceleași condiții, va fi diferit. 

Să nu uităm de nivelul de confort, dar și starea proprietății este un factor cheie. În cazul în care proprietatea urmează să fie renovată, merită să cereți o ofertă, chiar dacă este una mică, pentru a vedea cât ar costa renovarea. Acest lucru va permite potențialului cumpărător să includă costurile necesare în prețul de achiziție. În cazul unui apartament într-un bloc de locuințe, starea clădirii, inclusiv a fațadei, a scărilor și a acoperișului, reprezintă un aspect important. 

Alți parametri de evaluare a proprietății

Pentru a vinde o proprietate, va trebui, de asemenea, să analizați în mod obiectiv parametrii cheie ai proprietății, cum ar fi

 • planul pentru a vedea dacă există posibilități de modificare;
 • starea ferestrelor, a podelei, a instalațiilor electrice, a țevilor, a bucătăriei, a băii și a sistemului de încălzire;
 • priveliștea, deoarece un apartament cu un zid de protecție este mai puțin atractiv decât un apartament cu grădină sau panoramic;
 • facilități de parcare și de transport public;
 • eficiența energetică;
 • orientarea;
 • impactul potențial al zgomotului (trafic, construcții în zonă etc.);
 • balcon, terasă, cabană, conexiune la grădină, aer condiționat.

Procesul de evaluare a proprietății

Cât valorează proprietatea mea? Dacă nu știți răspunsul, ar trebui să consultați un expert imobiliar. Deoarece un bun agent imobiliar vinde case săptămânal, acesta are o viziune excelentă asupra pieței imobiliare și poate oferi o estimare mult mai precisă a valorii unei proprietăți. 

 • Un bun profesionist va avea acces la mult mai multe date decât un profan și nu va fi influențat de emoțiile legate de proprietate, oferind o viziune obiectivă a valorii de piață a proprietății. 
 • El are o imagine de ansamblu a prețurilor de vânzare actuale, cunoaște piața și tendințele și poate chiar să ofere sfaturi cu privire la ce renovări mai sunt necesare pentru ca proprietatea să se vândă la un preț mai bun. 
 • Procesul de evaluare a proprietății începe, în mod firesc, cu un studiu personal, în cadrul căruia expertul va face o analiză a prețului potențial de vânzare pe baza a ceea ce vede și a datelor și va face recomandări privind procesul de vânzare. 

Evaluarea băncii

Atunci când contractați un credit, se efectuează întotdeauna o evaluare, în timpul căreia evaluatorul examinează casa și determină valoarea de piață a acesteia. În plus, banca va avea nevoie și de valoarea colaterală, cunoscută în comerț și sub numele de valoare de scăpare. 

Evaluatorul își va desfășura activitatea ținând cont de date și fapte, pe baza următoarelor criterii:

 • dimensiunea și accesibilitatea clădirii, 
 • vechimea proprietății, 
 • cum să construiască și să 
 • calitatea manoperei. 

De asemenea, se ține cont de disponibilitatea utilităților, de statutul juridic al proprietății și de condițiile actuale ale pieței. Legislația sau normele proprii ale băncii vor determina în ce măsură o anumită proprietate poate fi folosită ca garanție pentru un împrumut. 

Poate un calculator imobiliar să ofere un ajutor real?

Puteți găsi online o mulțime de calculatoare imobiliare detaliate și mai puțin detaliate, care vor estima prețul casei dumneavoastră după introducerea câtorva detalii. Dacă încercați mai multe, veți vedea că fiecare dintre ele vă va da o cifră diferită. Cu cât furnizați mai multe informații, cu atât mai precisă ar trebui să fie estimarea, dar trebuie să știți că evaluarea online a proprietății vă poate oferi doar un ghid, un punct de plecare de la care să începeți calculele. 

Calculator de evaluare

Chiar și două apartamente de un calibru foarte asemănător pot diferi printr-o serie de mici caracteristici, care pot face o diferență cardinală în ceea ce privește prețul de vânzare. Deoarece nu putem introduce aceste nuanțe la introducerea datelor, un calculator nu poate ține cont de toate acestea în calcul. 

Din păcate, nu există o formulă generală pentru a calcula suma dorită, motiv pentru care este recomandabil ca lucrarea să fie efectuată de un profesionist care vă poate garanta un preț realist pe care îl puteți obține pentru proprietatea de vânzare. 

Cât valorează proprietatea mea? Întrebați expertul în casă!

Trebuie să aveți o cifră în minte cu privire la cât credeți că valorează casa dumneavoastră. Se compară acest lucru cu realitatea? Mulți oameni se bazează în mod eronat pe cât de mulți bani au nevoie sau pe cât de mult a fost vândut apartamentul vecin. Aceștia pot supraestima valoarea unei proprietăți din cauza unor prejudecăți emoționale. Aici intervine un ochi obiectiv și expert, care a inspectat sute de proprietăți, pentru a putea evalua obiectiv avantajele și dezavantajele proprietății.

Articolul următor

Ghidul chiriașilor

Comparați listele

Comparaţie
Căutare
Gama de prețuri De la Ig