Csíkszereda, Petőfi Sándor utca 4. szám, Hargita megye

Hatékony tanácsok az ingatlanár lealkudásához

ingatlanár2

Korszerűség és értéknövelés

Az ingatlanpiac alakulása mindig is nagy érdeklődéssel kísért téma volt az érdeklődő vevők és az eladók számára. Az infláció és más tényezők hatására az árak csökkenését prognosztizálták az idén, bár azok továbbra is irracionális magasságokban maradhatnak, még a fizetőképesség korlátai ellenére is. Azoknak, akik szeretnének ingatlant vásárolni, érdemes olyan megoldásokban gondolkodniuk, amelyek hosszú távon értékállóak lehetnek.

A korszerűség kulcsfontosságú szempont a befektetési céllal vásárolni szándékozók számára. Az energiabesorolás és az energiahatékonyság emelik az ingatlan értékét, ezért érdemes olyan lakást vagy házat választani, amelyek megfelelnek ezeknek a követelményeknek. A modern és energiatudatos ingatlanok jelentősége egyre inkább növekszik, így az eladók is magabiztosabb hirdetéseket tesznek közzé ezekkel kapcsolatban.

Alkudozás és rugalmasság

Ha egy hirdetésben nem találjuk meg az ár alkuképes jelzését, ne essünk kétségbe. Érdemes felvenni a kapcsolatot az eladóval vagy az ingatlanirodával, mert számos helyzet adódhat, amelyek miatt az árat rugalmasan lehet kezelni. Az eladók nem feltétlenül teszik közzé nyilvánosan, hogy sürgős pénzre van szükségük, de a tárgyalások során kiderülhetnek olyan körülmények, amelyek alapján lealkudhatjuk az árat.

A tapasztalatok szerint általában 5% engedmény kiharcolható az eredeti árból, de előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor akár 10-15% vagy akár még több engedményt is elérhetünk. Az is előfordulhat, hogy valaki akár 40-50% kedvezménnyel juthat hozzá az ingatlanhoz, de ez általában csak a tárgyalások során derül ki. Ezért fontos, hogy felvegyük a kapcsolatot az eladóval, és aktívan részt vegyünk az alkufolyamatban.

Időzítés és lehetőségek

Az ingatlanpiac dinamikus és szezonális jellegű. Nyáron és tavasszal általában élénkül a kereslet, mivel ezek az időszakok alkalmasak az ingatlanvásárlásra és a felújításokra. Az őszre viszont gyakran visszaesik a kereslet. Azok, akik eddig nem adták el az ingatlanukat, általában tavasszal próbálkoznak újra. Érdemes tehát figyelembe venni az időzítést, és ha van rá lehetőségünk, a nyár végére időzíteni a vásárlást, hogy maximálisan kihasználhassuk az előnyöket.

Kedvező lehetőségek a vidéki és városi ingatlanok terén

A korszerűtlen ingatlanok árának lealkudása általában könnyebb, különösen a vidéki kockaházak esetében. Ezeket az ingatlanokat általában alacsonyabb áron lehet megszerezni, és nagyobb esélyünk van arra, hogy sikeresen alkudjunk. Fontos azonban figyelembe venni a nagyvárosok és a megyeszékhelyek vonzáskörzetében található ingatlanok iránti növekvő keresletet is. Ha befektetési céllal szeretnénk ingatlant vásárolni, érdemes ezekre az ingatlanokra is odafigyelni, valamint az egyetemi városok piacát is szemügyre venni. A nagyobb ingatlanok esetében pedig könnyebben találhatunk bérlőt is, így azokat könnyebben tudjuk hasznosítani.

ingatlanár2

Tanácsok az alkudozáshoz

Egy ingatlan értéke végső soron az eladási árával azonosítható. Fontos azonban, hogy az eladó ne érezze úgy, hogy az ajánlatunk megalapozatlan vagy igazságtalan. Ha valóban érdeklődünk egy adott ingatlan iránt, és szeretnénk azt megszerezni, fontos, hogy reális és elfogadható ajánlatot tegyünk. Ha túl alacsony összeget ajánlunk kezdetben, az eladó várhatóan elutasítja azt, még akkor is, ha később magasabb összeget kínálunk. Az alkufolyamat során figyelembe kell venni mindkét fél érdekeit, és reális ajánlatokkal előállni.

A személyes találkozó ereje

Az ingatlanok esetében gyakran tapasztalható, hogy az érzelmi kötődés erős lehet a tulajdonos részéről. Ilyen esetekben általában kevés az esélyünk arra, hogy a mi javunkra történő alkura kerüljön sor. Ha észrevesszük, hogy egy ingatlant régóta hirdetnek, és az eladó valamilyen oknál fogva nem tud/akar megválni tőle, érdemes óvatosabbnak lenni. Fontos, hogy átgondoltan és körültekintően járjunk el ilyen helyzetekben.

Az ingatlan értékét befolyásoló tényezők

Az ingatlan valós értékét számos tényező befolyásolhatja. Ezek közé tartozik például a műszaki állapot, amelyet általában csak személyes megtekintés során tudunk felmérni. Emellett fontos figyelembe venni az ingatlan egyedi adottságait, amelyek nem mindig jelennek meg a hirdetésekben. Szintén fontos lehet az olyan körülmények figyelembevétele, amelyek befolyásolhatják az ingatlan eladási folyamatát, és amelyeket csak közvetlenül tapasztalhatunk meg. Ha kapcsolatba lépünk az ingatlant kínáló irodával vagy az eladóval, ezekről a tényezőkről is tájékozódhatunk, és segíthetnek az értékesítési ár meghatározásában.

Összefoglalva

Ha hatékonyan szeretnénk alkudni egy ingatlan árán, fontos, hogy felkészültek legyünk és tájékozott döntéseket hozzunk. Figyelembe kell venni az időzítést, az ingatlan típusát és a piaci helyzetet. Az alkudozás során pedig reális és elfogadható ajánlatokkal kell előállnunk, figyelembe véve mindkét fél érdekeit. A személyes találkozók ereje és az ingatlan valós értékét befolyásoló tényezők figyelembevétele is segíthet a sikeresebb alkudozásban.

Listák összehasonlítása

Összehasonlítás: