Csíkszereda, Petőfi Sándor utca 4. szám, Hargita megye

Tippek az albérlet kereséshez: 10 tipp a tökéletes lakásért.

alberlet kereses

Az emelkedő lakásárak miatt a bérlés is egyre népszerűbb opció Romániában. Ha költözésen gondolkodik, nem árt felkészülni! A lakásbérlés számos buktatót rejt magában, amelyek egy kis odafigyeléssel elkerülhetők. Az alábbi albérlet keresési tippek segítenek megtalálni álmai lakását!

Szánjon időt az albérlet keresésre!

Tartsd szemmel a főbb albérleti oldalakat! Az albérletek (különösen a jó lakások) gyorsan elkelnek. Mielőtt bérbe venné, nézze meg az ajánlatokat, és tájékozódjon a piacról. Így sokkal könnyebb lesz eldönteni, hogy mi a jó ár-érték arány.

Könnyítse meg a dolgát, és használjon mobilalkalmazást! Ha van egy kis szabadideje, nézze át az ajánlatokat.

Vizsgáljuk meg alaposan az ingatlant!

Van olyan lakás, amelyik nagyon tetszik? Ne dőljünk be a szép fotóknak vagy az alacsony árnak! Az ingatlannak lehetnek olyan hibái, amelyek megkeserítik a mindennapjaidat. Nézzük meg az ingatlant személyesen, és legyünk nagyon alaposak.

Készítsünk egy listát a szempontokról! Ellenőrizzük, hogy nincsenek-e repedések vagy foltok a falakon vagy a mennyezeten. A dohos szag sem jó jel. Ellenőrizzük a WC-t, a csapokat és a villanykapcsolókat is. Ha vannak készülékek a lakásban, ezeket is vizsgálja meg. Ellenőrizze a világítást, valamint az ablakok és ajtók állapotát is. Ha csendes környezetre vágyik, ne olyan lakást válasszon, amelynek ablakai a főútra néznek.

Nézzük meg a környéket is.

Nemcsak a lakás számít, hanem a környezet is. Mindenképpen tegyünk egy sétát a közeli utcákban! Az ingatlan valamilyen szinten átalakítható, de a környezet adott. Vannak-e a közelben boltok, gyógyszertárak és orvosok? Érdemes érdeklődni a helyi tömegközlekedésről vagy az utak forgalmáról. Ellenőrizze azt is, hogy mennyire biztonságos a helyszín.

Ismerje meg a főbérlőt!

Mielőtt bérbe vennéd, ismerd meg a bérbeadót. Próbáld meg kideríteni, hogy az előző bérlő miért ment el, és milyen volt a kapcsolat közöttük. Győződjön meg arról is, hogy a főbérlővel üzletel. Kikérheti a lakás tulajdoni lapját. Ebből kiderül, hogy a bérbeadó az egyedüli tulajdonos, és hogy az ingatlan nem áll-e végrehajtás alatt.

Válasszon olyat, aki tisztességesnek és megbízhatónak tűnik. Még a legjobb lakást is rémálommá változtathatja egy olyan bérbeadó, aki váratlanul ellenőrzi Önt, vagy nem tartja be a szerződésben foglaltakat. Ha nem akarod, hogy állandóan vitatkozzanak veled, akkor menekülj el.

Ne csak a bérleti díjra gondolj!

A bérleti díj mellett a rezsiköltségek is jelentős havi kiadást jelentenek. Ha tudni szeretné, mennyire korszerű a lakása, kérjen energiateljesítmény-tanúsítványt. Érdemes megnézni a korábbi közüzemi számlákat is. Nézze meg a téli fűtési szezonban felmerülő költségeket is, hogy reális képet kapjon.

Azt is érdemes ellenőrizni a bérlés előtt, hogy milyen élő előfizetések vannak az otthonában. Az előző bérlő előfizetett-e az összes létező tévécsatornára, de nem lenne-e ez felesleges kiadás? Beszélje meg a bérbeadóval, hogy erre a szolgáltatásra nincs szükség. Kérdezzük meg azt is, hogy előfizethetünk-e valami másra.

Bár a legtöbb albérlet keresési tipp a hiányzó extrákra összpontosít, érdemes odafigyelni a felesleges előfizetésekre és a feleslegesen extra költséggel járó dolgokra.

Beköltözéskor ne felejtsük el ellenőrizni a mérőórákat. A legjobb, ha fényképeket készít a mérőórák leolvasásáról, így nem kell fizetnie az előző bérlő által használt gázért vagy vízért.

Tegyen jó benyomást!

Ha meg akarod szerezni álmaid albérletét, elengedhetetlen, hogy jó benyomást kelts a bérbeadóban. Mindenki megbízható, pontos és kedves bérlőről álmodik. Fontos azonban, hogy ne hazudjon a pozitív kép kialakítása érdekében. Ha dohányzik vagy háziállatot szeretne tartani a lakásban, jobb, ha őszinte lesz. Jobb az igazság, mintha később lebukna.

Alapvető albérlet keresési tippek: írjon alá szerződést!

Ragaszkodjon az írásos megállapodáshoz. Ezzel elkerülheti a későbbi félreértéseket vagy átveréseket. Célszerű a kaució és a bérleti díj összegét, a számlák kifizetésének időpontját és módját, a szabályokat (például a dohányzásra vagy a háziállatok tartására vonatkozó szabályokat) és a felmondási időt is beleírni a szerződésbe.

Érdemes megállapodni abban is, hogy a bérbeadó mikor mehet ellenőrizni a bérleti jogviszony állapotát. Ehhez bizonyos időközönként joga van, de nem állhat meg váratlanul, és nem léphet be a lakásba a tudtunk nélkül. Ha nem szeretnénk kellemetlen meglepetéseket, célszerű lefektetni a játékszabályokat.

Fontos, hogy ragaszkodjunk az átutalással történő fizetéshez. Így sokkal könnyebb nyomon követni, hogy mennyit fizettünk. A bérbeadó számlaszámát is fel kell tüntetni a szerződésben.

alberlet kereses

Érdeklődjön a bérelt ingatlanról!

Hasznos lehet, ha összeír egy kérdéssort, amelyet feltehet a bérbeadónak. Egy percig se érezd magad rosszul miattuk, hiszen jogod van tudni, hogy mit kapsz a pénzedért.

Feltétlenül tájékozódjon arról, hogy a bérleti díjon felül mit kell fizetnie. Gondoljon például a közös költségekre. Az egyik legfontosabb albérlet keresési tipp tehát, hogy merj kérdezni.

Kérdezd meg azt is, hogy milyen háztartási gépek és bútorok járnak a lakáshoz. Jó ötlet a korábbi bérlőkről is érdeklődni. Ha igazán biztosra akarsz menni, kérdezd meg a szomszédokat, hogy a korábbi bérlők miért mentek el. Azt is tudd meg, hogy várható-e valamilyen díjemelés.

Céljaink eléréséhez is maradjon pénzünk.

Könnyen eshetünk abba a hibába, hogy elfelejtjük korábbi terveinket, hogy új lakást vásároljunk, amikor van egy szép új albérletünk. Ha saját ingatlant szeretnénk, igyekezzünk rendszeresen megtakarítani erre a célra. Válasszunk olyan lakást, amelynek költségvetésére tudunk spórolni. És ne felejtsük el, hogy akkor is belevághatunk a lakásvásárlásba, ha nincs elég saját tőkénk, hiszen ma már nagyon kedvező lakáshitelek léteznek.

Listák összehasonlítása

Összehasonlítás: