Csíkszereda, Petőfi Sándor utca 4. szám, Hargita megye

Bérlők és tulajdonosok jogai és kötelezettségei

Bérlők És Tulajdonosok

Mint bármely más szerződés, egy bérleti szerződés is különböző jogokat és kötelezettségeket helyez a szerződő felekre. Lássuk mik is egy bérbeadó jogai és kötelezettségei.
1.     A bérleti díj
   Mivel legtöbb esetben a bérbeadó, tulajdonosa az a bérbe adni kivánt ingatlannak, így az első jog, ami megilleti az a bérleti díj. Amire szintén joga van egy bérbeadónak, az egy meghatározott garancia, amit a bérleti szerződés megkötésekor szükseges kifizetni.
2.     Időnkénti ellenőrzés
   Egy bérleti szerződés során a tulajdonos átadja a bérlőnek a használati jogait, de ez nem azt jelenti, hogy a szerződés lejártáig nem ellenőrizhetné a tulajdonát. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a tulajdonos akár havonta egyeztethet egy időpontot bérlőjével, amikor körül kíván nézni az adott helyiségben. Sok esetben a bérbeadók nem élnek ezzel a lehetőséggel, viszont bármikor számíthatunk rá.
3.     Költségek viselése
 Számos esetben felmerülő kérdés, hogy amennyiben valami meghibásodik/elromlik egy adott ingatlanban, vagy felújítás szükséges, kit terhelnek a költségeket. A bérbeadó a bérlés egész időtartama alatt köteles gondoskodni arról, hogy minden a lakásban használatra alkalmas legyen. Ezért a törvény a lakás fenntartásával járó költségeket (mint a rendkívüli felújítás és javítás költségeit, illetve a szükséges kiadásokat), továbbá a lakással kapcsolatos terheket (pl. ingatlanadó) a bérbeadóra hárítja. A bérlő azokban az esetekben köteles a költségeket állnia, ha kisebb meghibásodásokról beszélünk, amik a mindennapi élet részeként megjelennek, a lakás általános használatával.
4.     Felmondási jog
   A bérleti szerződés által szabályozott általános felmondás joga mellett, amelyhez semmilyen különösebb indok nem kell, a bérbeadót a bérleti díj elmaradás, illetve a rendeltetésellenes használat esetére jogosítja fel a törvény arra, hogy felmondja a bérleti szerződést. Ilyen esetekben először a bérbeadó köteles a bérlőt a következményekre történő figyelmeztetéssel írásban felszólítani a fizetésre.
   Tulajdonosként sem szabad tehát elfelejteni, hogy a lakásbérleti jogviszony is egy szerződés, amely mindkét fél számára nem csupán jogokat, de kötelezettségeket is megállapít.

Előző bejegyzés

Eladók-vevők útmutatója

Listák összehasonlítása

Összehasonlítás: