Miercurea Ciuc, strada Petőfi Sándor nr. 4, județul Harghita

Drepturile și obligațiile chiriașilor și ale proprietarilor

Chiriași și proprietari

Ca orice alt contract, un contract de închiriere impune diferite drepturi și obligații părților contractante. Să vedem care sunt drepturile și obligațiile unui proprietar.
1. Chiria
   Întrucât, în majoritatea cazurilor, proprietarul este proprietarul bunului pe care dorește să îl închirieze, primul drept pe care îl are este cel al chiriei. De asemenea, proprietarul are dreptul la o garanție specifică, care trebuie plătită la semnarea contractului de închiriere.
2. Verificări periodice
   Într-un contract de închiriere, proprietarul îi dă chiriașului dreptul de a utiliza proprietatea, dar acest lucru nu înseamnă că acesta nu poate controla proprietatea până la sfârșitul contractului de închiriere. În practică, acest lucru înseamnă că proprietarul poate face o programare cu chiriașul său pentru a inspecta spațiile, chiar și o dată pe lună. În multe cazuri, proprietarii nu acceptă această opțiune, dar vă puteți baza întotdeauna pe ea.
3. Îndeplinirea costurilor
 În multe cazuri, se pune întrebarea cine ar trebui să suporte costurile în cazul în care ceva se strică/se strică într-o proprietate sau trebuie renovat. Proprietarul are obligația de a se asigura că toate elementele din proprietate sunt apte pentru utilizare pe toată durata închirierii. Prin urmare, legea pune în sarcina proprietarului costurile de întreținere a locuinței (cum ar fi costurile de renovare și reparații extraordinare și cheltuielile necesare) și sarcina de întreținere a locuinței (de exemplu, impozitul pe proprietate). Chiriașul este obligat să suporte costurile în cazul unor defecțiuni minore care fac parte din viața de zi cu zi, în utilizarea generală a locuinței.
4. Dreptul de retragere
   Pe lângă dreptul general de reziliere a contractului de închiriere, care este reglementat de contractul de închiriere și nu necesită niciun motiv special, legea îi conferă proprietarului dreptul de a rezilia contractul de închiriere în cazul neplății chiriei sau al utilizării necorespunzătoare. În astfel de cazuri, proprietarul trebuie mai întâi să îi dea chiriașului o notificare scrisă de plată, cu avertismentul consecințelor.
   Așadar, în calitate de proprietar, trebuie să vă amintiți că un contract de închiriere este un contract care stabilește nu numai drepturi, ci și obligații pentru ambele părți.

Comparați listele

Comparaţie