Csíkszereda, Petőfi Sándor utca 4. szám, Hargita megye

Eladók-vevők útmutatója

Elado-vevo
Elado-vevo

Lakásvásárlás és -eladásnál mire figyeljünk?

      Akár eladunk, akár megveszünk egy adott ingatlant, mindkét esetben életre szóló döntést hozunk, így a gondos előkészítése, megtervezése és lebonyolítása a folyamatnak elengedhetetlen.
Melyek a legfontosabb teendők az eladó ingatlan esetében?
     Fontos ellenőriznünk a lakás tulajdonjogi papírját, hogy az általunk ismert esetleges tartozásokon kívül, nem szerepel-e egyéb teher az ingatlan nyilvántartásában, nehogy ez később derüljön ki. Jó, ha tudjuk, hogy jogunkban áll bármikor kikérni az adott ingatlan tulajdoni kivonatát a Földhivatal Nyilvántartási rendszeréből. Ellenőrizzük ugyanakkor, hogy a lakást nem terheli-e közös költség tartozás vagy bármi egyéb kifizetetlen díj, mivel ezeket az információkat egy potenciális vevőnek igazolunk kell.

     Az eladónak legkésőbb az adásvételi szerződés aláírásával egy időben át kell adni a vevőnek az ingatlan úgynevezett energetikai tanúsítványát (amelyről bővebben olvashat még honlapunkon), ami nem más, mint a lakás energetikai minőség szerinti besorolását mutatja, valamint az energia-megtakarításra irányuló javaslatokat is tartalmazza.

   A lakáseladás egyik legnehezebb része a lakás eladási árának a meghatározása. A piaci árakról adatokat gyűjthetünk akár hirdetésekből, újságokból, viszont megbízhatunk egy ehhez hozzáértő szakértőt is, egy értékbecslőt, az eladási ár megállapításával. Mivel sok árat befolyásoló tényező jelen lehet egy ingatlannál, így fontos, hogy szakszerűen legyen az megállapítva. Az eladónak érdemes végig gondolnia, hogy a lakás vételárára milyen mértékben és milyen ütemben van szüksége, illetve mikor fogja tudni a lakást véglegesen átadni a vevőnek. Ezek a szempontok, túl az ingatlan elhelyezkedésén, méretén, felszereltségén és állapotán, mind-mind befolyással vannak a vételár meghatározása körében.
Melyek a vevő teendői?

    Lakás vásárlását megelőzően feltétlenül szükséges végig gondolnunk, hogy milyen anyagi lehetőségeink vannak, illetve milyen esetleges lakástámogatásra, illetve kölcsönre vagyunk jogosultak, vagy esetleg milyen plusz kiadások keletkezhetnek még, a lakásárát leszámítva. A vásárlást megelőzően jó végig gondolnunk, hogy mikortól lesz szükségünk a lakásra, illetve milyen összeget tudunk megfizetni az eladó felé.

    A vevők egyik legnehezebb feladata általában a megvásárlandó lakás kiválasztása. Kereshetünk eladó lakást ismeretségi körünkből, böngészhetünk online hirdetéseket, vagy igénybe vehetünk egy ingatlanközvető cég segítségét.

   A lakás megtekintésekor fontos, hogy figyelmesen felmérjük, hogy a lakás milyen állapotban van. Szükség esetén kérjük szakember segítségét annak megállapítására, hogy a lakáson kell-e bármilyen felújítást, korszerűsítést végezni, van-e esetleg olyan hibája a lakásnak, amely a vételárat lényegesen befolyásoló tényező lehet. Érdemes a lakást megnéznünk akár többször is, különböző napszakokban, illetve felmérni a környéket.

    Ha megtaláltuk a tökéletes lakást, akkor bármilyen elkötelezettség előtt, kérjük el az ingatlan tulajdoni lapját és ellenőrizzük, hogy a lakást ne terhelje tartozás. Emellett, kérjünk igazoló aktát, hogy más egyéb közös költséggel, fűtéssel stb. kapcsolatos tartozás ne legyen.

    Az ingatlan adásvételi szerződés érvényességéhez egy szakemberhez kell fordulnunk, aki felvilágosít minden szükséges dokumentációról. Az ingatlan adásvételi szerződésben minimálisan rögzíteni kell az ingatlan pontos meghatározásán túl a felek személyét és a szükséges adatokat, a vételárat és az esetleges részletfizetést, illetve az ingatlan átadásának dátumát. Az ingatlan adásvételi szerződéshez továbbá szükséges az energetikai tanúsítvány is.

Listák összehasonlítása

Összehasonlítás: