La ce să fii atent când cumperi și vinzi o casă?
Indiferent dacă vindeți sau cumpărați o proprietate, în ambele cazuri luați o decizie care vă schimbă viața, astfel încât pregătirea, planificarea și gestionarea atentă a procesului sunt esențiale.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci atunci când vinzi o proprietate?
Este important să verificați titlurile de proprietate pentru a vă asigura că nu există alte sarcini asupra proprietății, în afară de datoriile de care știm, pentru a nu ieși la iveală mai târziu. Este bine de știut că avem dreptul de a solicita în orice moment titlurile de proprietate de la sistemul de înregistrare al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În același timp, verificați dacă proprietatea nu are cheltuieli comune sau alte cheltuieli neplătite, deoarece aceste informații vor trebui verificate pentru un potențial cumpărător.
Cel târziu la semnarea contractului de vânzare, vânzătorul trebuie să furnizeze cumpărătorului așa-numitul certificat de performanță energetică (despre care puteți citi mai multe pe site-ul nostru), care arată clasificarea calității energetice a proprietății și include recomandări de economisire a energiei.
Una dintre cele mai dificile părți ale vânzării unei case este stabilirea prețului de vânzare. Puteți aduna informații despre prețul de piață din anunțuri, din ziare sau puteți angaja un expert competent, un evaluator, pentru a determina prețul de vânzare. Deoarece există mulți factori care pot afecta prețul unei proprietăți, este important ca acesta să fie stabilit în mod profesionist. Vânzătorul ar trebui să ia în considerare amploarea și momentul în care va plăti prețul de achiziție al proprietății și când va putea să o predea cumpărătorului. Aceste considerente, pe lângă locația, dimensiunea, facilitățile și starea proprietății, influențează prețul proprietății.
Ce ar trebui să facă cumpărătorul?
Înainte de a cumpăra o locuință, este important să luați în considerare situația dvs. financiară, eligibilitatea dvs. pentru orice beneficiu sau împrumut pentru locuință sau orice alte cheltuieli suplimentare pe care le puteți avea în afară de costul locuinței. Înainte de a cumpăra, este o idee bună să vă gândiți când veți avea nevoie de proprietate și cât vă puteți permite să plătiți vânzătorului.
Una dintre cele mai dificile sarcini pentru cumpărători este, de obicei, alegerea locuinței pe care să o cumpere. Puteți căuta o locuință de vânzare printre contactele dumneavoastră, puteți consulta listele online sau puteți apela la un agent imobiliar.
Atunci când vizitați un apartament, este important să evaluați cu atenție starea acestuia. Dacă este necesar, apelați la ajutorul unui profesionist pentru a stabili dacă proprietatea are nevoie de renovare sau modernizare sau dacă există defecte care ar putea avea un impact semnificativ asupra prețului de achiziție. Ar putea fi util să vizitați proprietatea de mai multe ori, în diferite momente ale zilei sau să inspectați zona.
După ce ați găsit casa perfectă, înainte de a vă lua vreun angajament, cereți să vedeți actele de proprietate și verificați dacă proprietatea nu are datorii. În plus, cereți un certificat care să ateste că nu există alte datorii legate de cheltuielile comune, încălzire etc.
Pentru a valida un contract de vânzare de bunuri imobiliare, trebuie să consultați un profesionist care vă va pune la dispoziție toată documentația necesară. Contractul de vânzare imobiliară ar trebui să cuprindă cel puțin, pe lângă definirea exactă a proprietății, identitatea părților și detaliile necesare, prețul de achiziție și eventualele plăți eșalonate, precum și data de livrare a proprietății. Contractul de vânzare a proprietății trebuie să includă, de asemenea, un certificat de performanță energetică.